Close Reading les: de jaartelling

De jaartelling staat centraal in deze Close Reading les voor de bovenbouw

Inmiddels hebben al ruim 1.000 collega’s de online professionalisering Close Reading gevolgd: met positief gevolg! Ze zien kinderen weer plezier in het lezen krijgen, en de resultaten verbeteren. Zowel tijdens de professionaliseringen als tijdens de teamtrainingen die ik mag verzorgen, hoor ik echter regelmatig het geluid dat 3 sessies in 1 week wel veel zijn. 1 Les bestaat immers uit 3 sessies, waarbij er bij iedere sessie steeds dieper in de tekst gegraven wordt. Nu kun je dit prima oplossen door pittige teksten te gebruiken, die wat korter zijn!

1 Les op 1 A4

Het advies voor een Close Reading les, is 1 A4 aan tekst. Teksten in boeken en artikelen, zijn toch vaak langer. Dit is echter prima, want hierdoor valt er ook meer te onderzoeken in zo’n tekst. Het is echter ook wel eens fijn een les in 1 dag te kunnen geven. Daarvoor zijn we nu een e-book aan het ontwerpen, met daarin 10 pittige teksten die tot nadenken vragen. Het eerste e-book zal gaan over kunstenaars, en wordt momenteel door verschillende collega’s uitgeprobeerd. Bij de teksten vind je een uitgewerkte les. Bij iedere sessie een aantal vragen. Wil je zelf meer vragen voor de tekst bedenken: die ruimte is er! We hebben namelijk niet al het gras voor je voeten weggemaaid: Het mooie van Close Reading is dat je altijd zelf kijkt of zowel de tekst als de vragen passend zijn voor jouw groep. De ruimte om aanvullende of aangepaste vragen te bedenken, is er.

close reading les jaartelling
Pittige tekst
close reading les jaartelling
Uitgewerkte les met ruimte voor eigen aanvullingen
close reading les jaartelling
Nakijkblad woordenschat

Werkvormen

Een belangrijk onderdeel van Close Reading zijn de activerende werkvormen. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond, dat discussiëren over een tekst en de inhoud van een tekst organiseren en verwerken twee van de meest effectieve methodes zijn om leerlingen tot dieper tekstbegrip te laten komen. Je ontvangt deze proefles, en later dit jaar het e-book, echter zonder voorgekauwde werkvormen. Deze kun je vinden in het e-book 40 Werkvormen voor Close Reading.

De download: Een close reading les over de jaartelling

De download bestaat uit

  • een pittige tekst over ‘De jaartelling’;
  • een antwoordenblad voor de leerkracht;
  • een antwoordenblad voor de leerkacht – woordenschat.

Je vindt de download onderaan de pagina. Wil je meer leren over Close Reading, neem gerust contact op voor een teamscholing, een kennismakingsbijeenkomst, of meld je via onderstaande link aan voor de online professionalisering die na de Kerstvakantie van start gaat.

Laat een reactie achter