Close Reading: De schrijfster van oom Tom

Close Reading: De schrijfster van oom Tom een uitgewerkte les als download

Momenteel is de eerste groep van de professionalisering Close Reading van dit schooljaar bezig aan de laatste weken. Het is een enthousiaste groep, die ook veel deelt via de besloten Facebookgroep. Af en toe mag ik daar lessen van delen. Deze keer is dat een les die samengesteld is door Angela.

1 Les = 3 sessies

Een les van Close Reading is opgebouwd uit 3 sessies, waarbij er iedere sessie dieper op het onderwerp ingegaan wordt.

  1. Wat zegt de tekst? (algemeen begrip en de grote lijn van de tekst)
  2. Hoe wordt het in de tekst gezegd? (details, woordenschat, opbouw en structuur van de tekst)
  3. Wat is de diepere betekenis van de tekst? (bedoeling van de schrijver, argumenten, meningen, verbanden en conclusies)

Een krachtige middelen binnen alle sessies van Close Reading, zijn de activerende werkvormen en het samenwerken met elkaar. Door namelijk te spreken over een onderwerp, en je mening/antwoord te leren verwoorden, beklijft het onderwerp nog beter.

Zelf geef ik vaak sessie 1 en 2 achter elkaar (of met de pauze van 10 of 12 uur er tussen). Sessie 3 doe ik op een volgende dag.

Betrokkenheid

Doordat de leerlingen tijdens iedere sessie geactiveerd worden, en doordat er van ze gevraagd wordt te lezen als een detective, nemen de betrokkenheid, het plezier en de motivatie toe. Op het overgrote deel van de groepen die langere tijd met Close Reading werken, zie je ook de resultaten van de cito begrijpend lezen toenemen. Een mooie bijvangst!

Het verhaal vertelt: De schrijfster van oom Tom

Angela ontwierp een van haar verhalende lessen rondom ‘De schrijfster van oom Tom’, welke je vindt op bladzijden 110-112 van ‘Het verhaal vertelt. In iedere sessie leren de kinderen meer over de inhoud en de achtergrond van het verhaal. Je vindt de download onderaan deze pagina.
LET OP: Close Reading is maatwerk. Bekijk een les altijd goed. Is het passend voor jouw groep? Is de tekst pittig genoeg? Leren de kinderen genoeg nieuwe woorden? Maak vooral aanpassingen in de opdrachten wanneer dat voor jouw groep belangrijk is!
Angela gaf deze les aan de bovenbouw. Ze geef les aan een groep asielzoekerskinderen. Wellicht is de les voor jouw klas juist weer meer geschikt voor groep 5/6. Doe deze check voordat je een les geeft.

PIN voor later

De online professionalisering Close Reading start voor de 5e keer in januari. Je vindt alle informatie via onderstaande plek. Je kunt je daar ook aanmelden.
Na aanmelding ontvang je een code waarmee je 10% korting krijgt op het boek Close Reading bij Uitgeverij Pica

Laat een reactie achter