Inclusie

Door Margreet: zowel tijdens Feyenoord-Excelsior als op het lopende WK is er veel onrust rondom het wel/niet mogen uiten van zaken die met seksuele geaardheid/inclusie te maken hebben. Margreet deelt haar visie. (geschreven in het weekend na bovengenoemde wedstrijd)

“Inclusief onderwijs is onderwijs waarin kinderen vanuit allerlei achtergronden en met én zonder beperkingen samen spelen, werken en leren. Op een toegankelijke school in hun eigen omgeving, die hun ouders hebben uitgekozen. Dezelfde school waar ze heen zouden gaan als ze geen handicap hadden. Inclusief onderwijs is open voor iedereen, toegankelijk in alle aspecten en dus met de nodige ondersteuning en zorg waar die nodig is voor optimale ontwikkeling.”

(bron: onderwijsconsument.nl)

Een prachtig streven om de school in de buurt weer echt een buurtschool te laten zijn. Om samen samen te zijn. De juiste houding is hierbij het belangrijkste, want inclusie betekent insluiting, dat houdt nogal wat in. Het is geen tolerantie voor wat anders is of verdraagzaam naar het onbekende.

Inclusie

Het vraagt van je om jouw beeld van de werkelijkheid naast het beeld van de werkelijkheid van de ander te leggen en hier samen een nieuwe werkelijkheid van te maken. Een werkelijkheid die voor jullie beiden goed is. In een schoolorganisatie komen ouders, kinderen en teamleden samen, met allemaal hun eigen waarheid, werkelijkheid en meningen. Dat betekent dat, voordat je inclusief kunt zijn, je eerst een gezamenlijke werkelijkheid moet scheppen. Dat vraagt moeite, inlevingsvermogen, empathie, luisteren, praten, in dialoog gaan en de houding om voor inclusie te willen gaan.

Het afgelopen weekend speelden de aanvoerders in de Eredivisie met de band van OneLove. OneLove wil dat voetbal verbindt en zorgt voor inclusie: geen racisme en discriminatie.  De kleuren van het OneLove-logo symboliseren ras en afkomst (rood/zwart/groen) en alle gender identiteiten en seksuele geaardheden (roze/geel/blauw). Twee aanvoerders kozen er voor om vanuit hun geloofsovertuiging de band niet te dragen, ze wilden geen uithangbord van deze actie zijn. Het bestuur van Feyenoord koos ervoor om voor deze wedstrijd een andere aanvoerder aan te stellen, want je bent aanvoerder van iedere kleur op deze band.

Inclusie

In een land als Nederland heb je de vrijheid om de keus te maken om deze band niet te dragen, waarbij je voor- en tegenstanders treft die, vooral op de sociale media, hun ongezouten mening laten horen. In heel veel andere landen kun je een band als die van OneLove niet eens dragen, zo zijn er bijvoorbeeld 79 landen waar homoseksualiteit verboden is, met straffen die variëren van celstraf tot doodstraf. En veel landen zie je bevolkingsgroepen onderdrukt en buitengesloten worden.

“In Nederland is het zo gek nog niet!”, dacht ik, totdat ik, was dom van mij, de commentaren onder het bericht ging lezen. De ene was nog akeliger dan de ander en mensen waren niet eens aan het schelden!

Inclusie

Tolerantie en verdraagzaamheid is er zeker wel, want dat is de bereidheid om van anderen ook minder leuke dingen te verdragen. Maar de toon was erg wij – zij, om diverse fronten, terwijl het toch zoveel fijner zou zijn om vanuit inclusie te denken en te handelen? Wat is goed voor jou, wat is goed voor mij en wat is goed voor ons samen?

Een inclusievere samenleving begint bij jezelf!

Inclusie
Pin dit bericht voor later

Laat een reactie achter