10 kampspellen die je gespeeld moet hebben

Ook kun je de kampspellen in een handig boekje downloaden

Door Sylvia: Aan het begin van het schooljaar en aan het einde van het schooljaar komt er veelal de vraag voorbij of mensen nog ideeën hebben voor leuke kampspellen. In deze blog deel ik 10 kampspellen die altijd een succes zijn. Onderaan de pagina vind je alle tips ook gebundeld in een handig kampboekje.

1: Witte sokken spel

Een hilarisch spel wat ook nog goed is om het samenwerken te bevorderen. Maak groepjes van ongeveer 4 kinderen. Een van deze kinderen krijgt een set witte sokken aan (en doet zijn schoenen uit). Vervolgens moet het groepje een (door de kampleiding bepaalde) afstand afleggen. De uitdaging is nu om de witte sokken zo schoon mogelijk te houden. Dit kunnen de kinderen bereiken door samen te werken: de persoon met witte sokken kan bijvoorbeeld getild worden, maar hoe hou je dit zo lang mogelijk vol?

Het groepje wat de witste sokken heeft aan het einde van de route, heeft gewonnen!

2: Rode draad

kampspellen
Rode draad

Leuk ’s nachts, maar omdat je het speelt met ogen dicht kan het ook prima overdag. Span over het kampterrein een lange draad die de kinderen moeten volgen. Blinddoek de kinderen, zodat ze niet zien wat er in hun omgeving gebeurt: ze volgen de lijn door hem vast te pakken en niet meer los te laten. De kampleiding gaat langs het draad staan en maakt geluiden, of kietelt zachtjes met een veer in het gezicht (wel even goed nadenken welke kinderen hiertegen kunnen). Kinderen vinden het vaak erg spannend! Wil je het extra spannend maken? Laat de tastzintuigen ook hun werk doen: je kan bijvoorbeeld het draad op sommige plekken nat maken, of je laat de kinderen op blote voeten lopen en zorgt voor verschillende oppervlaktes waar ze overheen lopen.

Dit spel kan je zo eng maken als je zelf wil. Door van tevoren een griezelverhaal te vertellen en daarna spannende geluiden te maken, kun je kinderen de stuipen op het lijf jagen. Ook hierbij maak ik wel even de opmerking: bedenk goed bij welk kind je deze keuze maakt. Een van de meer diverse kampspellen!

3: Smokkelspel

Lekker rennen! Het smokkelspel is altijd een succes onder de kampspellen, en je kan het in heel veel vormen gieten. De basis van het spel gaat als volgt: je maakt twee teams: een team zijn de agenten, het andere team de smokkelaars. Wijs drie spelleiders aan (ik zou mensen van de begeleiding kiezen hiervoor). De smokkelaars proberen nu, binnen een van tevoren afgesproken gebied, hun smokkelwaar van punt A naar punt B te brengen. Het team van agenten probeert ondertussen zoveel mogelijk smokkelaars te tikken. Wanneer dit lukt, krijgen zij de smokkelwaar. Ze leveren dit in bij hun spelleider. Wanneer de smokkelaars niet zijn getikt, leveren zij hun smokkelwaar in bij de spelleider op punt B. Op punt A kunnen zij nieuw smokkelwaar halen bij hun spelleider daar. Voor smokkelwaar kun je van alles nemen, denk bijvoorbeeld aan nepgeld.

Heel leuk is het ook om dit met de klas tegen leerkrachten te spelen. De leerkrachten (of ouders, dat is ook altijd een succes) zijn de agenten die de smokkelaars (de klas) moeten tikken. Je kan zelfs meerdere stations inbouwen: de kinderen ruilen dan bij handelaren hun smokkelwaar om voor andere goederen, die ze ergens anders moeten zien te verkopen voor zoveel mogelijk geld. Hier heb je wel veel extra hulp voor nodig, maar het is zeker een hoogtepunt van het kamp.

4: Levend kwartet

Een van de kamspellen waarbij de kinderen lekker rennen, maar iets makkelijker qua voorbereiding. Speel dit spel op een groot veld, zodat de kinderen overzicht hebben op wat er gebeurt. Wanneer ze dit spel goed kennen, kan je het ook spelen in een bos.

De kinderen verdeel je in groepjes (ongeveer 4 personen per groepje). Verzamel verschillende setjes voorwerpen (zorg wel dat je van alles 4 stuks hebt) en verspreid die over de verschillende groepjes. Geef de groepjes een thuishonk, waar ze hun spullen neer moeten leggen. Op jouw teken start het spel: de kinderen proberen nu van alle voorwerpen setjes te maken (een kwartet). De voorwerpen moeten echter, zodra ze gepakt zijn en naar hun thuishonk zijn gebracht, op de grond neergelegd worden. Een ander groepje kan dan inderdaad dat voorwerp weer terugpakken. Zodra een groepje 4 dezelfde voorwerpen heeft, mogen zij het veilig stellen: een kwartet kan niet meer worden geroofd.

Na ongeveer 10 minuten geef je een signaal om te stoppen. Tel per groepje hoeveel kwartetten ze hebben. Dit spel kun je vaker spelen en uitbouwen met een bewaker die mag tikken: als een kind een voorwerp in zijn handen heeft, mag hij getikt worden. Hij moet het voorwerp dan weer teruggeven aan de tikker. Zodra hij bij zijn thuishonk is, mag hij het voorwerp houden.

Hoe meer voorwerpen je aan het spel toevoegt, hoe langer het gespeeld kan worden. Daarnaast is het ook wat makkelijker te spelen en zorgt het voor minder chaos. Kijk dus goed naar je groep en wat zij in zo een spel nodig hebben: meer voorwerpen zorgen simpelweg voor meer succeservaringen.

5: Belgisch verstoppertje

kampspellen

Een spel waarbij de hartslag niet omhooggaat, dat is ook wel eens fijn. Bij Belgisch verstoppertje speel je verstoppertje, maar dan andersom: een kind verstopt zich en de rest gaat zoeken. Wanneer een kind het verstopte kind gevonden heeft, gaat hij bij het verstopte kind zitten. Uiteindelijk zijn dus alle kinderen op dezelfde plek verstopt. Een ideaal spel om weer wat ontspanning in de groep te krijgen na al dat rennen! Voor kinderen die moeite hebben met kampspellen als tikkertje (vanwege bijvoorbeeld conditie) is dit een spel wat heerlijk is om te spelen. Een aanrader dus om toe te voegen aan je kampspellen repertoire.

6: Fotospel

Ook een spel die geschikt is voor alle kinderen: het fotospel. Je hebt voor dit spel wel een heel aantal fototoestellen nodig (of telefoons met een camerafunctie). Verdeel de kinderen in groepjes en geef kaartjes aan kinderen met daarop situaties waar jij een foto van wil. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Drie kinderen op een bankje, twaalf verschillende bloemen op een foto, iemand die een handstand maakt… Wees creatief (op zoek op internet met de zoekwoorden ‘fotospel kamp’, dan krijg je genoeg inspiratie). Laat de kinderen nu binnen een afgesproken tijd zoveel mogelijk foto’s maken. Het groepje met de meest gelukte foto’s heeft gewonnen.

Ook tof: maak hier een groepsopdracht van. De klas moet nu samen bedenken hoe ze zoveel mogelijk foto’s kunnen maken binnen de afgesproken tijd.

7: Samenwerkingsopdrachten

Ook heel leuk om het samenwerken te bevorderen, maar wel iets meer werk qua voorbereiden: een soort Expeditie Robinson/Wie is de mol?-achtige spelen. Maak groepjes en laat de kinderen in hun groepje verschillende opdrachten uitvoeren. Wees hierbij creatief!

Maak de kinderen bijvoorbeeld met een ketting en cijferslot aan elkaar vast. Door een puzzel op te lossen kunnen de kinderen de ketting losmaken. Die ketting zou je aan een kist vast kunnen maken, die je ingraaft in het zand: de kinderen moeten dan eerst de kist uitgraven, vervolgens de opdracht in de kist maken (dat zou de puzzel kunnen zijn). Daarna volgen ze een parcours waarbij ze elkaar moeten helpen (met matjes naar de overkant bijvoorbeeld). Aan de overkant pakken ze een ei in met materiaal wat daar ligt. Dit ei nemen ze mee een ander parcours over en gooien ze vervolgens van grote hoogte naar beneden. De winnende groepjes zijn de groepjes waarvan het ei nog heel is.

8: Dierengeluidenspel

kampspellen

Leuk voor wanneer het donker is, maar ook overdag prima te spelen. Deel de kinderen op in groepjes en geef elk groepje een blad met daarop de dieren die de kinderen moeten vinden. In een afgesproken gebied (een bos is vaak erg leuk om dit spel te spelen) gaan de kinderen nu op zoek naar de verschillende dieren. De kampleiding staat verspreid door het gebied en maken de geluiden die bij de dieren horen. De kinderen zoeken dus door naar de geluiden te luisteren. Wanneer ze een ‘dier’ hebben gevonden, mogen ze hem afstrepen op hun papier.

9: Hunten

De kinderen kennen dit als ‘jachtseizoen’ en je kan er elke naam aan geven die je wil. Maak groepjes van de kinderen (ongeveer 4 per kinderen per groepje) en laat ze tussen 2 gebieden van punt A naar punt B gaan. Ondertussen loopt de kampleiding (of een paar andere groepjes) tussen dit gebied rond, op zoek naar groepjes kinderen die proberen punt B te bereiken zonder gezien te worden. Elke keer wanneer ze worden gezien, krijgen ze een strafminuut. Deze minuut wordt later opgeteld bij de aankomsttijd. Je kunt dit ook doen met foto’s: steeds wanneer een groepje op de foto staat, krijgen ze een strafminuut. Het groepje wat als eerste binnenkomt (na het optellen van de strafminuten) heeft gewonnen. Overigens is het goed om bij dit spel wel een maximale eindtijd af te spreken. Sommige kinderen zijn erg enthousiast en kunnen zich fantastisch verstoppen, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze op een gegeven moment bij punt B zijn… 😉

10: Levend stratego

Iedereen heeft dit waarschijnlijk wel eens gespeeld. Stratego blijft een klassieker onder de kampspellen. Wil je het eens in een ander jasje gooien? Denk dan aan kaartjes met daarop de leerkrachten van de school. In plaats van een maarschalk noem je de naam van de directeur. Of je maakt kaartjes met dieren, stripfiguren, rollen uit de musical… Allemaal vormen om een klassiek spel in een nieuw jasje te gieten.

Dat waren de tien kampspellen. Zat er niets tussen wat geschikt is voor jouw groep? Google eens op ‘scoutingspellen kamp’. Elk jaar worden er weer heel veel nieuwe, uitdagende en gave spellen bedacht. Of, omdat ik zelf helemaal zin in kamp begin te krijgen en mijn hoofd nu overloopt van de ideeën… Ik deel nog een optie 11 met je. Wellicht is dat wel iets voor je?

11: Paintballen met water

kampspellen

Laat de kinderen een wit T-shirt meenemen op kamp (dat weg mag). Vraag de kinderen dit aan te trekken. Pak vervolgens een bak water, een heleboel waterpistooltjes en een kleur waterverf. Voeg de verf toe aan het water en laat de kinderen elkaar natspuiten. Wie zijn shirt is na het einde van het spelen het witste?

Dit kan je natuurlijk ook in meerdere teams spelen door verschillende kleuren waterverf te gebruiken.

Veel plezier tijdens je kamp!

Laat een reactie achter