De Beweegkalender: Niet sporten, wel bewegen

Door Sylvia: Het afgelopen weekend ging mijn telefoon continu af. Push-up berichten, appjes van collega’s, telefoontjes en mailtjes… Het bleef binnenstromen. Begrijpelijk, want de komende weken ziet ons onderwijs er heel anders uit dan dat het er normaal gesproken uitziet. Thuisonderwijs… Dat is even zoeken naar een andere werkwijze!

Diverse initiatieven voor digitaal werken

Gelukkig werd er vrijwel direct vanuit verschillende hoeken meegedacht. Ik zag veel berichten binnen Facebookgroepen met mogelijkheden om digitaal te kunnen verwerken. Methodes zetten hun software open voor thuisgebruik. Kinderen kunnen dus heel veel doen. Wat ik alleen miste, was de mogelijkheid tot thuis bewegen.

Sinds vorige week zijn de meeste sportactiviteiten afgezegd. Sinds zondagavond zijn alle sportscholen en -verenigingen dicht. Kinderen zitten dus thuis. Het buitenspelen tijdens de pauzes is verdwenen, hun wekelijkse sportmomenten gaan niet door en verwerking zal voornamelijk via tablet of computer gaan. Begrijpelijk, maar die beweging blijft natuurlijk hartstikke belangrijk.

De Beweegkalender

Zondagavond kwam er, tussen al die berichten, ook een appje binnen van een oud MRT studiegenoot van de opleiding tot Motorische Remedial Teacher (MRT). Hij zag, net als wij allemaal, alle oproepen om thuis digitaal te kunnen werken. Hij voorzag ook, net als wij allemaal, dat kinderen de komende weken veel minder zullen bewegen dan ze deden. En hij wilde, net als wij allemaal, daar graag iets aan doen.

Een samenwerking was zo op touw gezet. Alles in beweging, Motoriek.nl, MRT-ON LINE, Skills2Move en nog een heleboel enthousiaste leerkrachten slaan hun handen ineen en zullen ervoor zorgen dat kinderen genoeg ideeën hebben om deze periode in beweging thuis te kunnen overbruggen.

Op de Facebookpagina “De beweegkalender” zullen wij dagelijks activiteiten delen om thuis te kunnen bewegen. Activiteiten voor buiten, voor in huis en uiteraard ook op het gebied van bewegend leren!

Het liefste zien we natuurlijk dat alle kinderen buiten zijn om daar te spelen en te leren, maar we hebben geen idee welke kant deze crisis opgaat. Zitten we straks allemaal verplicht binnen, net als in Italië? Of mogen we voorlopig nog over straat? Laten we hopen op het laatste! In ieder geval: tot de scholen en sportclubs dicht zijn, is er dit initiatief om toch iets aan te bieden. Deel het met je collega’s, maar vooral met de kinderen. Heel veel speel- en beweegplezier!

Tips tijdens het thuisonderwijs

Nog wat extra tips:

  • Bij het kijken naar een scherm raken ogen sneller vermoeid. Geef kinderen de opdracht om na 20 minuten scherm tijd, ze minimaal 1 minuut rust nemen.
  • Plan voor de kinderen ook beweeg opdrachten in. Wanneer je dit meegeeft, zullen ze het sneller uitvoeren. Bewegen kan ook een wandeling rond het huis zijn.
  • Ga zelf ook regelmatig even wat doen. Denk om je eigen gezondheid: frisse lucht is goed voor je!

Laat een reactie achter