Wat is jouw talent?

5 Cheeta’s die vormgeven aan de talenten in Wat is jouw talent?

Afgelopen week werd ik via LinkedIn benaderd door de, in Australië wonende, auteur van het gelijknamige boek. Om me op de hoogte te stellen dat haar 5 boeken over de talenten van (hoogbegaafde) kinderen, ook gebundeld naar het Nederlands vertaald waren. Het enthousiasme van Gloria van Donge werkte aanstekelijk, dus ik benaderde 248Media met het verzoek een recensie exemplaar te ontvangen.

Onderduikers

In mijn groepen heb ik regelmatig (hoog)begaafde leerlingen gehad. Iedere keer wanneer er weer een nieuwe leerling in m’n groep kwam, ging het mantra van Eleonoor van Gerwen door m’n hoofd: De eerste 6 weken zijn cruciaal, daarna duiken ze onder! Eigen observaties, maar ook de intake (en intake vragenlijst) met ouders gaven hierbij veel zinnige informatie: dit kind is getalenteerd!

Of een talent al dan niet bij (hoog)begaafdheid hoort, is in relatie tot ‘Wat is jouw talent’ wellicht minder relevant. De moraal van alle 5 de titels, is dat kinderen hun talent leren accepteren. En soms kan dit voor (hoog)begaafde kinderen wat lastiger zijn dan voor kinderen met een gemiddeld iq. Ze willen niet opvallen, want als je opvalt ben je anders. En anders zijn kan spannend zijn!

5 Talenten

Wat is jouw talent? stelt 5 verschillende soorten talent centraal; creativiteit, sportiviteit, grote denksprongen kunnen maken, problemen op kunnen lossen en emotionele begaafdheid. Dit wordt gedaan aan de hand van verhalen die gaan over 1 van de 5 jachtluipaarden (in het Engels Cheeta’s, zie daar de link met de beginletters van de namen van de jachtluipaarden). In de originele versie bestond dit boek uit 5 losse boekjes. 248Media heeft voor Nederland echter besloten de boekjes gebundeld aan te bieden. Een slimme zet, want zo heb je als ouder/leerkracht meteen meerdere talenten binnen handbereik.

De opzet van Wat is jouw talent?

Ieder verhaal begint met een introductie van het betreffende jachtluipaard. Zo maken we kennis met  Chelsea, Chadwick, Christina, Chevron en Charlotte. Ieder jachtluipaard heeft daarbij zijn eigen talent dat uitgelicht wordt: maken van grote denksprongen, sportiviteit, creativiteit, goed kunnen leren, en goed in kunnen leven.
Vervolgens beleeft ieder jachtluipaard een mooi avontuur. Elke keer is de hoofdpersoon herkenbaar voor de kinderen. De jachtluipaarden hebben op een toegankelijke manier menselijke eigenschappen gekregen.
Aan het einde van het avontuur zijn er 2 a 3 pagina’s met keuzeopdrachten voor de kinderen. Deze zijn onderverdeeld in vragen, activiteiten en onderzoek. Er wordt hierdoor een mooi beroep gedaan op de kinderen om zich verder te verdiepen in het betreffende talent en om dit betreffende talent bij zichzelf en bij elkaar te koesteren.

Voor de ouders

Daarna zijn er steeds 2 a 3 pagina’s gericht op de ouders. Er wordt begonnen met algemene informatie over het talent, en vervolgens wordt er onder de noemers Denktijd, Doelgedachten, en Samen praten ruimte gecreëerd om samen met hun kind aan de slag te gaan. Zowel het gedeelte voor de kinderen als dat voor de ouders, biedt ook voor leerkrachten zeer goede handvatten om talenten bespreekbaar te maken in de groep.
De vraagstelling komt vaak overeen met de vraagstelling die je bij Close Reading ook zou gebruiken. En dat is mooi: er wordt dus echt dieper op het onderwerp van ieder verhaal ingegaan!

Wat is jouw talent? als aanrader

Gloria van Donge heeft een mooie en toegankelijke serie verhalen geschreven, waarmee (hoog)begaafdheid en getalenteerd zijn de aandacht krijgt die het verdient. De verhalen zijn prima in een klassikale setting in te zetten. Alle kinderen zullen zich in 1 of meerdere talenten herkennen, (hoog)begaafd of niet. De kinderen zullen zichzelf en elkaar herkennen in de verhalen, en met behulp van de leerkracht toewerken naar een sfeer waarin getalenteerd zijn een gemeengoed is, in plaats van een reden om onder te duiken.
Los daarvan zijn de verhalen ook prima te gebruiken voor Close Reading in de groepen 1 tot en met 3/4.
In het kader van groepsvorming, kun je het boek zowel tijdens de groepsvormende als performing fases inzetten.

Download aangeboden door 248Media

Via onderstaand artikel uit Gifted@248, maak je nader kennis met Gloria en haar missie. Gifted@248 is een magazine over (hoog)begaafde kinderen. Aanrader voor op je school, thuis, of in je praktijk. Info over een abonnement vind je HIER.

Wat is jouw talent?
PIN voor later

Laat een reactie achter