Tiny House – een out-of-the-box opdracht

Maak iets groot(s) door het klein te houden.
Door Lisette: Deze maand de tweede out of the box opdracht. De inspiratie heb ik opgedaan tijdens het kijken naar een aantal uitzendingen van ‘Klein maar fijn’. Bij deze opdracht komt het tiny house principe om de hoek kijken. Ook al is iets heel klein, toch kan het alles bevatten. Een inkijkje in …

Doelgroep
Bovenbouw | plusgroepen

Benodigdheden
Per kind een doosje met deksel. Dit kan een luciferdoosje of theedoosje zijn. Hoe kleiner het doosje, hoe groter de uitdaging. Divers knutselmateriaal: tijdschriften, gekleurd papier, watten, paperclips, karton, glitters, mos, piepschuin, golfkarton, …… Eigenlijk kun je alles gebruiken, denk vooral out of the box. Sterke lijm.

De activiteit Tiny House

Bespreek eerst met de kinderen wat het tiny house principe inhoudt en laat hierbij voorbeelden zien. Wat is het verschil met het formaat huizen wat wij gewend zijn? Is er eigenlijk wel een verschil? Wat zijn de overeenkomsten? Kennen de kinderen de uitspraak “ less is more”? Wat is nu echt belangrijk? Wat geeft de kern weer en moet echt aanwezig zijn? Bespreek ook het woord miniatuur . Wat is dat? Waar hebben de kinderen dit wel eens gezien? Denk aan Madurodam of aan treinbanen die mensen thuis hebben met huisjes, bomen, wegen, auto’s, etc.

Opdracht

Bedenk een setting die jij wilt maken in het tiny house principe. Dit betekent dus, dat je in een luciferdoosje/theedoosje de setting in miniatuur gaat maken. Het deksel van het doosje moet ook functioneel gebruikt worden en dus in de setting passen . Laat de voorbeelden zien, zodat het duidelijk wordt voor de kinderen.

Voorbeelden

Bron: Deze foto’s zijn gemaakt van de televisiebeelden van het programma ‘Klein maar fijn’. Het zijn de werken van de drie finalisten.

tiny house
Voorbeeld 1: Je kunt op het deksel een raam(2D) maken (gezien vanaf buiten) en als binnenkant een woonkamer.
tiny house
Voorbeeld 2: Je kunt op het deksel een raam (2D) maken (gezien vanaf binnen) en als binnenkant de tuin waarin er gewerkt wordt als tafereel.
tiny house
Voorbeeld 3: Je kunt op het deksel een bos (3D) maken en als binnenkant een hol van een konijn met jongen onder de grond.

Je vindt de volledige werkbeschrijving als handige download onder het reclameblokje (welke gevuld is met Lisette haar uitdagende ‘Rekenen door te kraken’ producten.

PIN dit idee voor later

Laat een reactie achter