Taxonomie van Bloom: voor een rijke leeromgeving

Door Chantal: Op zoek naar verrijking en/of verdieping van je les? Dit hoeft helemaal niet door het zoeken naar andere lesmateriaal, lespakketten, werkboeken, etc. De taxonomie van Bloom biedt uitkomst! Verrijk je eigen les of project door opdrachten op te nemen die ‘het hogere orde denken’ stimuleren. Wat dat precies inhoudt?

Taxonomie van Bloom

De taxonomie van Bloom

In de Taxonomie van Bloom worden zes niveaus onderscheiden. Onthouden, begrijpen, toepassen, analyseren, evalueren en creëren. De niveaus geven een onderscheid aan in de moeilijkheid van het kennisniveau. De niveaus geven daarbij geen volgorde aan. De taxonomie van Bloom wordt vaak afgebeeld als piramide. Dit betekent echter niet dat het noodzakelijk is om de piramide van onderaf te benaderen en alle niveaus te doorlopen voor je mag gaan creëren. Wanneer er meerdere niveaus worden aangesproken geeft dit een rijke leeractiviteit.

Hogere orde vragen

Veel vragen in methodes zijn gericht op het onthouden, begrijpen en toepassen van het geleerde. Opdrachten die het ‘hogere orde denken’ stimuleren zijn gericht op analyseren, evalueren of creëren. Hierbij kun je denken aan:
– Het probleem oplossend denkvermogen stimuleren.
– Een discussie ontlokken.
– Leerlingen stimuleren om zelfstandig op zoek te gaan naar informatie.
– De leerlingen stimuleren tot kritisch nadenken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verwerken

Workshop rekenen met prentenboeken

Rekenen met prentenboeken

Bij ieder niveau zijn verschillende producten als verwerking die je in kunt zetten. Bij onthouden bijvoorbeeld een mindmap maken en bij toepassen een experiment uitvoeren. Ben je op zoek naar meer voorbeelden van verwerking of vragen die je kunt stellen, kun je hier terecht.

Ook is het mogelijk bij Onderwijswereld-PO een workshop en/of studiemiddag op locatie te boeken met als onderwerp Rekenen met prentenboeken aan de hand van de taxonomie van Bloom. Voor meer informatie klik je hier.

 

Ben je blij met onze website? Via Onderwijswereld-PO.nl kun je bestellen bij Bol. Geeft ons een kleine commissie, terwijl het jou niks extra kost ?

SintSint

Laat een reactie achter