Sterke rekenaars
Ook jij hebt ze in je klas: sterke rekenaars. Maar op welke manier kun je deze leerlingen het beste uitdagen, wat zijn hun valkuilen en welk aanvullend materiaal kun je gebruiken. Daarover gaat dit blog.
Sterke rekenaars en mindset
Wanneer je de term sterke rekenaars bekijkt vanuit de mindset theorie, dan kun je eigenlijk stellen dat de term alleen al, een beetje mank gaat. Bij een groeimindset gaat het er namelijk om dat leren een proces is. Dat je dus niet standaard sterk of zwak bent, maar hoe dan ook in ontwikkeling, ongeacht het niveau daarvan. Talenten zijn er om ontwikkeld te worden, en deze ontwikkel je mede door als leerkracht in te zetten op het proces in plaats van op het product. Een opmerking als “Wat ben jij toch knap”(product), zal een leerling eerder een fixed mindset geven, dan een opmerking als “Wat heb jij toch goed je best gedaan”(proces). Je wilt leerlingen leren om te leren, om ze dit proces eigen te laten maken. Wanneer je nu iets nog niet kunt, wil dat niet zeggen dat je het nooit zult kunnen!
Een mooi voorbeeld hiervan is Ed Sheeran. Je kent hem wel. Die rossige singer-songwriter is goed voor een gemiddeld jaarinkomen van rond de 100 miljoen euro per jaar. Denk je dat hij altijd al zo mooi kon zingen? Echt niet! Bekijk onderstaand fragment met je leerlingen waarin hij een fragment van een van zn eerste nummers laat horen. Ed heeft net met de presentator besproken dat hij echt niet altijd zo goed kon zingen als nu. Waarop de presentator vraagt of hij dan nog geluidsfragmenten heeft uit die periode…
Laat dit toffe fragment een stimulans voor jezelf en je leerlingen zijn als het gaat om een groeimindset!
Sterke rekenaars uitdagen. Maar hoe dan?
Eerder deze maand deden we een blogpost over de taxonomie van Bloom. De vragen die je bij sterkere rekenaars neerlegt, zijn vragen uit de categorieën analyseren, evalueren en creëren. En dat is handig, want door het op deze manier aan te pakken, kunnen de leerlingen gewoon met het onderwerp van de les meedoen, maar dan op hun eigen niveau.
Het is een misvatting dat je kinderen die makkelijker kunnen rekenen met een zelfstandig werken boekje aan de slag kunt laten gaan, en dat ze nauwelijks instructie nodig hebben. Iedereen heeft instructie nodig over een onderwerp dat nieuw voor hem is
Vooraf toetsen
Op veel scholen wordt er vooraf getoetst om te kijken wat de kinderen al beheersen. Zinvol, of waste of time? Dat hangt er een beetje van af hoe je dit aanpakt. Wanneer je je leerlingen alleen een kale toets laat maken, naar de uitkomsten kijkt, en aan de hand daarvan je plan de campagne opstelt, dan sla je de plank mis. Dan kijk je namelijk alleen naar het product, en niet naar het proces. En dat proces zegt veel over de daadwerkelijke beheersing van de lesstof. Handiger is om mee te kijken naar hoe de som wordt opgelost, en het de leerling ook mondeling toe te laten lichten. Pas dan kun je zien of de lesstof daadwerkelijk beheerst wordt. Veel, vooral sterkere, rekenaars, leren zichzelf namelijk eigen strategieën aan. Knap is dat zeker, maar handig is dat niet altijd. Dus check dit om hiaten in de ontwikkeling te voorkomen, zeker op de momenten wanneer de methode om een denksprong vraagt.
Materialen voor sterke rekenaars
In een volgende blogpost zullen we een groot aantal uitdagende rekenspellen voor jullie op een rijtje zetten. Voor nu deel ik graag een aantal websites met jullie, waarmee je kinderen en jij direct aan de slag kunnen.
Creatief rekenen met Escher. Via de (Engelse) site van de Guardian, kun je verschillende Escher tekeningen downloaden. Bij deze tekeningen zijn uitsnedes gemaakt. Aan de kinderen om de tussenlijn zo te tekenen dat er 2 identieke figuren ontstaan.
Heb je wel eens van de yohaku gehoord? Om een yohaku op te lossen, vul je de lege plekken in, op zo’n manier dat de getallen samen de oplossing vormen die zowel horizontaal als verticaal gegeven wordt. Zoals in de afbeelding te zien is, de lege plekken op de bovenste horizontale rij moeten samen 11 zijn.
Vanaf deze site heb je toegang tot yohaku’s in allerlei verschillende niveaus. Ideaal als startopdracht.
Slimpuls Op de website van Slimpuls vind je allerlei uitgewerkte hogere denkorde opdrachten.
Met dank aan
Vandaag bezocht ik het congres Sterke rekenaars van Medilex-Onderwijs. Zoals altijd zorgden zij voor een divers aanbod aan sprekers, een geweldige locatie een een perfecte verzorging voor je natje en je droogje. Via de link vind je hun aanbod aan congressen, cursussen, opleidingen, masterclasses en e-learnings. Van harte aanbevolen.
Bronnen
Escher tekeningen: Bron: https://www.theguardian.com/science/2019/feb/11/can-you-solve-it-on-the-tiles-with-the-new-escher
Yohaku: https://www.yohaku.ca/about.html
Ben je blij met onze website? Via Onderwijswereld-PO.nl kun je bestellen bij Bol. Geeft ons een kleine commissie, terwijl het jou niks extra kost ?
Fijn samengevat! Inderdaad een leerzaam congres.